Ana Sayfa » Duyurular » ATIKLARIN LİSANSLI TESİSLERE GÖNDERİLMESİ

ATIKLARIN LİSANSLI TESİSLERE GÖNDERİLMESİ

Sayın sanayicimiz;

Kayseri Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda ;
          Bilindiği üzere, 02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin Atık üreticisinin ve atık sahibinin yükümlülükleri başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde; "Atık üreticisi;… Atıklarını bu Yönetmelik hükümleri ve Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun olarak izin/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine göndermekle,…yükümlüdür." hükmü yer almaktadır.

          Ancak, Valiliğimize (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) özellikle mobilya sektöründen kaynaklanan atıkların, fırınlarda yakıt olarak kullanıldığına ilişkin başvurular yapılmaktadır. Bu kapsamda; İlimiz genelinde konuya ilişkin denetimlere başlanmıştır. Yapılacak denetimlerde; atıkların yakıt olarak kullanıldığının tespit halinde 2872 sayılı Kanunu uyarınca işletmelere idari para cezası uygulanarak, atıkların temin edildiği yer/kişi/tesis bilgileri talep edilerek, atıklarını çevre lisansına sahip tesisler yerine üçüncü kişilere veren işletmeler ile atıkları tesislerden alarak (ticaretini yapanlara) piyasaya arz edenlere (2024 yılı için) 1.299.054 (birmilyonikiyüzdoksandokuzbinellidört) TL'den başlayan idari para cezaları uygulanacaktır. Ayrıca, çevre kirliliğine neden olunduğunun tespiti halinde konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

          Yine, yapılacak denetimlerde; atıklarını çevre lisanına sahip atık işleme tesislerine gönderdiğine  ilişkin bilgi/belge sunmayan/sunamayan  atık sahibi/üreticisi işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanunu  gereğince (2024 yılı için) 116.060 (yüzonaltıbinaltmış) TL idari para cezası uygulanacaktır.
  
          Bu çerçevede; tesis/işletmelerin idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları, daha önemlisi insan sağlığının  korunması ve  oluşabilecek  çevre kirliliklerinin  önlenebilmesi  amacıyla, "her  türlü atığın, atık koduna uygun atık işleme tesislerinde geri dönüşümününbertarafının sağlanması ve bu durumun belgelendirilmesinin atık üreticisinin yükümlülüğü olduğunun" atıkların çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf edilmediğinin tespiti halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari yaptırım kararı uygulanacağı bildirilmektedir.;

Bilgilerinize sunarız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız>>


13.03.2024